BERKHATAN AWAL

8:35 AM

Assalamualaikum.. saye mmg bercadang nak kongsikan pengalaman merngkhatan kan anak lelaki saye yang umurnya baru 2 tahun 7 bulan.ni baru sempat nak bercerite. Anak saya ade 3. Harith, Hana dgn Hani.. Known as abg, kakak dengan adik. kakak da slamat Khitan masa 8 bulan x silapnye di Klinik Rusnah Tanjung Rambutan,Adik masa 3 bulan dekat Klinik Anisah Taiping. Abg pulak Khatan dekat Mediklinik Keluarga Ipoh Jaya pada usia 2 tahun 7 bulan..

lama dah cadangnye nak sunatkan abang ni..1st time mase dengar Al-Kuliyyah kat tv3.lame dah.masa tu abang kecik lg.mmg ustaz tu kate elok khatankan awal..masa kecik.tapi x salah pon kolo buat mcm ramai yang buat skarang. darjah 4,5 baru khatan...tapi tak jadi nak men'terunakan " anak teman time tu..hehe.. kali ni saya nak jugak sunatkan abang. Byk saye bertanye dan mengambil kire pendapat kawan2 yang jadi doc, kawan2 yang mengkhatan kan awal anak2 derang maka sy pon nekad nak buat awal. ada sorang us ni bgtau..Nabi mengkhatankan Hasan dan Husin (cucu) masa masih kecil dan di bawak tawaf..

Sebelum buat, saya jumpe doc secara personal.tanye pendapat.ok ke x..bape lame baik..macam mane..macam2 lah tanye..mak mane x risau..bende ni bukan nye main2.. Doc Rapidai Bin ape tah  lupe.. tu sangatlah berpegalaman.. dengan relax nye die cakap..ramai je orang khatan kan anak2 yang kecik2 ni berbanding dulu..baru lahir pon ade yg buat. x de ape..mase tu harith ikot.die kate ok je nak buat.x de masalah.jadi bile dah dengar doc tu bg explanation, idak la rasa takot..tapi dalam hati debor jugak..tapi Tawakal..doa mintak semua ok. KAEDAH YANG NAK D GUNAKAN NI SMART KLAMP NAME DIE..

Doc bg 2 pilihan

1)pakai ubat bius>> injection (RM120)
2)pakai krim kebas >> sapu je (RM150)

saye pilih yg no 2..kang pilih no 1 takot die takot plak nak sunat..

10.45 pagi 6 feb 2013 saya g klinik..doc sapu picit satu tiub ubat kebas dekat tempat tu dan letak gam macam selefentape yg mmg khas utk kulit. dah mcm ubat gg..lepas da letak krim kebas tu..doc soh g jalan2 dulu..makan kepsi pon x pe..kang leas sejam baru datang balik. sbb nak bg ubat tu meresap..

12.00 tengahari saya datang balik.. pastu bile bukak mmg clear kat tmpat nak sunat tu.x de krim tu..semua dah meresap.. pastu doc letak yg mcm plastik  MCM GAMBA KAT BAWAH NI..sblm tu doc ukur dulu saiz nak masukkan bende ni.lepas dah masukkan, doc tanda bahagian mane yang nak kene buang. sbb dah sapu ubat kebas td..time doc buang gune pisau, Harith tgk..die nagis tapi x lame.mase tu saya pegang la die.kurang dari 10 minit, selesai keje doc.. pastu bg harith pakai seluar..die nak jalan sendiri..saya pk macam nak dukung tapi doc kate boleh je jalan..jd, pas sunat die jalan sendiri..BENDE KAT BAWAH NI SIAP DENGAN CORONG KENCING.JD X RISAU KULIT KENE DEKAT DIAPERS.MANDI PON MCM BIASA.BG JE KENE AIR.

lepas tu ambik ubat demam, ubat bengkak, antibiotik..pastu balik.doc pesan pas 5 hari kene datang balik bukak bende ni.. doc cakap biasanye lepas 24 jam die dah boleh berlari..kulit yang dipotong tu doc bagi..kite balik tanam la sendiri.makan plak, bende gatai2 mmg x bg la die mkn..teloor ke, udang ke..mmg x brani bg.



ABANG STIL PAKAI DIAPERS LG.

HARI PERTAMA tiap kali  kencing die nages sikit dan nak tukar diapers.pas tukaR DIE DAH X NAGES. x tuka pon x ape.sbb x de kene mengene pn diapers tu..tapi nak pujuk die, layan kan aje..tapi main mcam biasa...

malam tu tido lena.die x nages pon

sy sapu ubat yang doc bg.. dengan bg paracetammol jugak..antibiotik langsung x bg.. die poon x nak.nak muntah.

HARI KEDUA

x nanges dah bile kencing..boleh main macam biasa..siap main basikal dalam umah..basikal kecik yang tayar 3 tu. da boleh main, boleh lompat2..

HARI 6

sempat g gunting rambut lg

HARI 7

baru g klinik bukak bende kat atas tu..doc kate bukak lambat x ape.jgn kurang dari 5 hari.. tu pon dah nak jatuh sendiri..doc kate kolo bende tu kering (baki kulit) , jatuh sendiri dan x yah la datang bukak dah.. hari ni, mcm ade bengkak sket..doc cakap ok, x ade ape..mandi bagi kene air..basahkan..cepat je baiknye. tp riso le jugak..mak ade, mak cakap jirus ngan rebusan air inai..Alhamdulillah ok...Inai ni bagus utk luke. tapi stil bengkak..bengkak sikit sangat.. pastu bahagian yang nak jatuh tu mcm da stat bau..ni pon riso gak.tapi x de ape pon sbb kulit ni nak jatuh dah. sapu dengan iodin.. x de la bau..

lepas bukak bende plastik tu, abang balik jalan ngengkang mcm takot2 nak jalan tapi sedo2 dah berlarii..doc kate die ngilu je sbb sarung plastik tu die dah bukak.bkn sakit pon.tapi main macam biasa jugak dienye ..

HARI 8

nak tunggu kulit tu luruh je..

HARI 9

Kulit yang terakhir dah jatuh..ok je..x de ape pn..kesane sini dah..

HARI 10

dah stat die jadi ultraman lawan dengan mama..adeh..

JD kolo sesape nak mengkhatan kan anak lelaki..jgn takot kolo nak buat awal. Insyaallah x ade ape.bak kate doc tu, dengan ade teknologi skang, bende jd mudah.doa byk2 mintak Allah mudahkan.. nak bg lega , bincang dengan doc sblm nak buat.. Biasanya doc yang berpengalaman boleh beri jaminan bende ni x de ape.Insyaallah.deme pon senang..nak solat saf mane pon x de orang marah..sape2 yg nak bawak anak g haji atau umrah pon boleh lega hati dah.. sbb ade kebanyakan ustaz bgtau kene sunat..kolo idak, x boleh tawaf..kolo buat pon insyaallah x ade ape2 yg mudharat.. mudah je..tp time tempoh nak lega ni..mcm sensitif sket anak terune ni..merap jugak la..nak mama..nak mama..ye la..dah anak mama kan.hehee.

kolo ape2 nak tanye , bleh tanye.. saya menjawab melalui pengalaman..saye bukan pakar pon..cite kat atas, sekadar mau berkongsi je..x lebih dari tu..

yang benar
Wahidah Jutawan Yang Jelite


You Might Also Like

10 comments

  1. Salam..
    Anak pn sblm bersunat tak meronta2 ke?

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam

    Masa tu da bubuh ubat kebas .. Tapi sebelum tu mmg dah cakap byk kali. abg nak sunat. mama nak bawak abg sunat. Alhamdulillah die x meronte.tapi muka nampak macam takut sikit.tapi dalam pada tu die angkat kepala die nak tgk ape doc buat.. dan die tak nagis.cume die nak saya x jauh dari die.sentiasa pegang die.Alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah!
      In shaa Allah sy pon akn sunatkn 2org anak lelaki sy (8bulan n 2th10bln) mgu depan di klinik yg pn sebut tu. Moga Allah permudahkan urusan anak2 sy.

      Terima kasih atas perkongsian.

      Delete
  3. Semoga urusan puan sekeluarga dipermudahkan. harap anak2 puan ok. terima kasih sudi singgah di blog saya dan membaca sedikit perkongsian dari saya :)

    ReplyDelete
  4. Ank akak dmam ke?nape kne bg antibiotik?

    ReplyDelete
  5. Klinik dr tu dekat denan kedai runcit yg jimat tu.dekat maybank baru dekat rapat setia ni. X bg pon antibiotik.tp doc yg bekalkan.

    ReplyDelete
  6. Klinik dr tu dekat denan kedai runcit yg jimat tu.dekat maybank baru dekat rapat setia ni. X bg pon antibiotik.tp doc yg bekalkan.

    ReplyDelete
  7. Nm klinik medikliinik sekeluarga kolo z silap

    ReplyDelete
  8. salam kak. thanks atas perkongsian. sy mmg tgh cari klinik utk khatan kan baby sy. 7bulan, alhamdulillah.. dah call dr Rapidai. insyaAllah cuti deepavali ni nak khatan kan.. doakan kami pulak.. :)

    ReplyDelete

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Arkib Blog

Hubungi Al-Fateh

Popular Posts