, ,

Cara Mengatasi Ketagihan Merokok Dikalangan Pelajar

10:29 PM

Cara Mengatasi Ketagihan Merokok Dikalangan Pelajar


Assalamualaikum

Apa khabar tuan puan, adik adik, pembaca yang sudi singgah di blog ini untuk membaca coretan saya


Insyaallah hari ini saya akan berkongsi tentang cara mengatasi ketagihan merokok dikalangan pelajar.

Dewasa ini, tabiat merokok semakin menular dikalangan dewasa sehinggalah kepada pelajar sekolah. Memang amat membimbangkan situasi ini. Tabiat merokok menular seolah-seolah seperti ancaman wabak yang maha dasyat kepada pelajar sekolah dan universiti lelaki mahu pun perempuan.

Menakutkan? Ya, ia amat menakutkan, merisaukan dan membimbangkan.

Selain pembaziran, rokok amat tidak baik untuk kesihatan perokok malah lebih bahaya kepada penghidu asap itu sendiri.

Sebagai pelajar sekolah, tabiat merokok memerlukan wang yang banyak untuk membeli rokok. Dengan keadaan masih belajar, dimanakah pelajar-pelajar ini mendapatkan wang tambahan?

Kebanyakan perokok tegar biasanya telah memulakan aktiviti merokok sejak dibangku sekolah lagi. Bukan sahaja pelajar sekolah menegah, malah, kebanyakan pelajar juga mulai merokok seawal 10 tahun iaitu darjah 4.

Kajian menunjukkan , 23% daripada remaja berusia 15 ke 18 tahun negara ini menghisap rokok. Hal ini sangat membimbangkan kerana tidak mustahil peratusan ini akan meningkat dari masa ke masa.


Disini saya kongsikan Cara Mengatasi Ketagihan Merokok terutama Dikalangan Pelajar 

1. Berdoa

Perkara pertama yang adik-adik perlukan ialah berdoa supaya ketagihan merokok hilang. Dekatkan diri dengan aktiviti kerohanian dan diiringi dengan usaha-usaha untuk mengurangkan ketagihan.  Didalam Islam, merokok telah difatwakan haram. Jadi mengapa masih mahu melakukan perkara yang ditegah dalam agama.

Jika anda ibu bapa dimana mempunyai anak-anak yang merokok, jangan putus berdoa. Bercakap secara 'one to one" dengan anak-anak tersebut. Supaya anak-anak ini mendapat sokongan yang cukup dan tidak rasa tertekan. 

2. Minum Air Kosong dan Kurangkan Minuman Berkafein

Dipetik dari Facebook Taknak Merokok salah satu kaedah untuk berhenti merokok adalah memperbanyakkan meminum air kosong dan mengurangkan kafein. Mengapa Kafein? Kafein boleh merangsang kepada ketagihan nikotin. Antara contoh minum kafien yang perlu dielakkan seperti coca-cola, teh tarik, kopi 3 dalam 1 dan banyak lagi

3. Kunyah Chewing Gum Tanpa Gula

Kaedah ini juga adalah antara kaedah yang boleh digunakan antara langkah untuk mengurangkan ketagihan merokok

4.Menyibukkan Diri

Menyibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti pengajian dan aktiviti yang dianjurkan oleh  kolej atau universiti. Sedikit sebanyak anda akan lupa tentang kemahuan merokok.

5. Cari Persekitaran Selamat

Mengelakkan Dari Suasana atau Situasi Yang Boleh Mendorong kepada keinginan untuk merokok,. Contohnya seperti tidak melepak atau berkumpul bersama-sama dengan perokok yang lain. 

6. Bijak Memilih Kawan

Adik-adik seharusnya bijak dalam pemilihan kawan. Tidak kerap bergaul terutama bersama mereka-mereka yang merokok. Hobi dan akiviti kawan sebenarnya sangat mempengaruhi menarik minat untuk kita untuk turut mencuba apa dilakukan.


7. Hubungi Kementerian Kesihatan

Kementerian Kesihatan menyediakan infoline bagi mereka yang ingin berhenti merokok.  Jangan segan silu untuk mendapatkan khidmatnasihat dari mereka yang berpengalaman .  Infoline Berhenti Merokok : 03 8883 44 00 . \Anda juga boleh terus menghubungi Klinik Berhenti Merokok di kawasan anda.


8. Cuba Vivix


Vivix adalah salah satu supplement daripada Shaklee. Terhasil dari kajian para saintis. Vivix memperbaiki sel dan kandungan vivix itu sendiri sangat baik untuk kesihatan. Badan menolak nikotin setelah mengambil vivix.

Kebanyakan perokok yang mengamalkan Vivix , Alhamdulillah ketagihan terhadap merokok berkurangan dan hilang perlahan demi perlahan.

Disini dikongsikan testimoni pengalaman mengambil vivix pada perokok

Pengedar Shaklee Ipoh, Pengedar Shaklee Taiping
Berhenti Merokok Dengan Vivix

Pengedar Shaklee Ipoh, Pengedar Shaklee Taiping
Kurang Hisap Rokok


Pengedar Shaklee Ipoh, Pengedar Shaklee Taiping
Rokok Rasa Pahit

Semoga kaedah-kaedah yang dikongsikan dapat membantu anda. Saya mendoakan agar anda sentiasa sihat dan bebas dari tabiat merokok serta turutdapat membantu orang tersayang daripada terjebak ke dalam aktiviti merokok.

Jika anda rasa nak berhenti merokok atau anda nak orang tersayang berhenti merokok, apa kata anda ikhtiar dengan vivix. Hubungi saya segera anda pasti mendapat tawaran hebat dan akan dimasukkan ke dalam group eksklusiveRamai yang telah mencuba dan Alhamdulillah memberi kesan positifWahidah Azizan
012-4698356
nurwandah@yahoo.com
www.facebook.com/aminoyoki
You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Arkib Blog

Hubungi Al-Fateh

Popular Posts