,

APA ITU RDA DAN BAGAIMANA CAPAI KESIHATAN OPTIMUM

5:36 PM


Apa Itu RDA & Bagaimana Capai Kesihatan Optimum

by MOMMY LYNA
Biasakan dengar iklan makanan ke susu ke di TV menyebut “US RDA”.
Apakah RDA tu?
RDA adalah:-
 • Jumlah nutrisi yang diperlukan untuk mengelakkan masalah malnutrisi.
 • Kuantiti yang diperlukan oleh sesuatu kumpulan, misalnya ‘penduduk Malaysia’ atau ‘Penduduk USA’ dan bukan keperluan unik setiap individu.
 • Jumlah nutrien untuk tubuh mencerna dan melakukan metabolisma dalam keadaan normal.
 • Kuantiti nutrien untuk orang yang tiada masalah kesihatan.
RDA bukan direka untuk mencapai tahap kesihatan optimum! Oleh itu kita akan mendapati kuantiti nutrien yang tercatat pada botol vitamin jauh lebih tinggi dari RDA, kerana ia untuk kesihatan optimum.
RDA chart
RDA bukan untuk mencegah penyakit atau mencapai tahap kesihatan optimum. Ia hanyalah jumlah minima yang diperlukan bagi mengelakkan penyakit. Misalnya untuk mencegah skurvi, jumlah vitamin C diperlukan hanyalah 10mg. Namun keperluan vitamin C meningkat berkadar dengan tahap kesihatan, lokasi tempat tinggal, pekerjaan dan sebagainya.
Mencapai tahap RDA bukanlah sesuatu yang bagus, dan ia bukan tahap kesihatan optimum. Formula bagi kesihatan optimum bukan RDA, sebaliknya ODA iaitu Optimum Daily Allowance.
OPM nutrition
Dari mana nak dapatkan ODA? Masih menggunakan contoh vitamin C.. bagi orang yang mengamalkan diet sihat dengan mengambil buah yang kaya dengan vitamin C dalam kuantiti yang banyak boleh membekalkan vitamin C yang melebihi RDA namun mungkin tak mencapai ODA. Contohnya kandungan vitamin C dalam sebiji oren ialah 70mg vitaminC. 7 biji oren membekalkan 490mg vitamin C. ODA bagi vitamin C adalah 1800mg manakala UL (tolerable upper limit) ialah 4000mg.
Beza antara kuantiti vitamin C dalam sebiji oren dengan ODA ialah 1730.
Dalam keadaan dunia yang penuh pencemaran ini, keperluan vitamin C semakin bertambah. Ini kerana serangan2 dari luar (pencemaran, etc) menyebabkan radikal bebas menjadi menjadi begitu banyak dalam tubuh dan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.
Oleh itu tiada sebab untuk tidak mengambil suplemen.

***DAPATKAN VITAMIN C PEK TERBARU!***

shaklee vita c
Vita-C Plus & Performance Drink.. teman di kala 'tak sedap badan'


KREDIT : http://vitaminsemulajadi.com/apa-itu-rda-bagaimana-capai-kesihatan-optimum/

You Might Also Like

1 comments

 1. Mengingat pentingnya kandungan babi dalam makanan halal di Indonesia, Neogen menawarkan Biokits untuk analisa kandungan babi dengan cepat dan mudah.
  Test kit ini sangat mudah digunakan dan hasilnya
  bisa diperoleh dengan cepat.

  Selain analisa kandungan babi, Neogen menawarkan analisa untuk jenis daging lainnya seperti unggas (poultry), sapi (beef), kambing (sheep), dan lain-lain.

  Feel free to visit my site; Thermogravimetric Analyzer Indonesia

  ReplyDelete

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Arkib Blog

Hubungi Al-Fateh

Popular Posts